Het kan niet, maar je kan het. Trucs voor spannend presenteren

Beste deelnemers,

Veel dank voor het bezoeken van mijn workshop!

Als ik in een paar zinnen de inhoud van de werkgroep zou moeten samenvatten dan zijn het de volgende.
Goochelen en lesgeven hebben met elkaar gemeen dat allerlei handelingen moeten worden verricht die op zichzelf niet bijster spannend zijn: ‘spullen’ moeten worden klaargezet, papieren moeten worden uitgedeeld, instructies moeten worden geven. Toch wil je dat de aandacht van je ‘publiek’ niet wegzakt.
Over het behouden van aandacht door middel van suspense ging de workshop.

Suspense is een emotie van onzekerheid en verwachting die wordt opgeroepen door een gebrek aan kennis.
Als presentator kun je suspense dus teweegbrengen door informatie achter te houden.

Een extreme vorm hiervan is stilte. Daarom begon ik de workshop met een zonder woorden uitgevoerde illusie. Ik hoop dat ik jullie de suspense die uit stilte voortkomt heb kunnen laten ervaren.
Stil afwachten totdat je de aandacht hebt van je publiek is een krachtig middel, maar werkt pas als je er volledig op vertrouwt. Als je de stilte zelf breekt voordat je alle aandacht hebt, geef je te kennen dat je poging mislukt is en maak je het vervolg voor jezelf moeilijker.

Stilte komt in een presentatie ook voor in de vorm van pauzes. Pauzes geven je publiek tijd om iets nog een keer te overdenken. Maar ze geven ook meer nadruk aan de volgende handeling of uitspraak: een nieuw begin krijgt altijd meer aandacht.

Van stilte en pauzes gingen we verder naar spanningstechnieken in het algemeen. Waar moet ik deze eigenlijk toepassen?
Een goede plek zijn al die, op zichzelf niet interessante, tijdrovende handelingen die ik boven al noemde (uitdelen van dingen, materialen klaarzetten, etc.). Als er een efficiënte manier is om deze zo snel mogelijk uit te voeren, dan kun je daarvoor kiezen. Vaak is het echter beter om deze procedures ‘op te laden’ met spanning.

Bovenaan deze pagina vinden jullie twee video’s met uitleg van de goocheltrucs. Hier onderaan twee links: een schriftelijke samenvatting van de trucs en een presentatie-checklist die ik zelf gebruik wanneer ik een nieuwe presentatie uitwerk. Op deze lijst vinden jullie onder het kopje ‘Belangstelling behouden’ concrete vragen aan de hand waarvan jullie spanningstechnieken in een presentatie kunnen verwerken.

Op alle bestanden zit een wachtwoord, dat jullie van mij hebben ontvangen.

Hopelijk tot ziens!
Als je wil, kijk ook even op de andere pagina’s van deze website, waar je informatie vindt over mijn optredens en filmopnames van uitvoeringen.

Met vriendelijke groet,
Tilman Andris

 

Download schriftelijke omschrijving goocheltrucs: klik hier!
Download presentatie-checklist: klik hier!

Over Tilman

Tilman Andris studeerde filosofie in Leiden en Oxford, maar besloot na zijn afstuderen om goochelaar te worden. In 2010 was zijn solo-optreden een van de hoogtepunten van het 'Circus der Gedachten' in Theater Carré. In 2013 gaf hij een TEDx-presentatie over vertrouwen, gezien vanuit het perspectief van de bedrieger. Tilman Andris vertoont goochelkunst op het podium en van dichtbij en treedt als spreker op met presentaties op het snijvlak van filosofie en bedrog.

Gedachtewisseling

Neem vrijblijvend contact met Tilman op!