"One of my favourite magicians and performers"

Michael Vincent,
drievoudig Close-up Magician of the Year

"Heel onderhoudend en geestig op een hoog niveau"


Professor dr. Peter Kes,

organisator van de 25th International Conference on Low Temperature Physics

"Een verbazing die je lang bijblijft"

Maarten Doorman,
dichter, essayist, recensent voor De Volkskrant

"Magische en tevens magistrale afsluiting"

Nederlands Tijdschrift voor Reumatologie

Tilman Andris als spreker

Lezing ‘Waarheden over bedrog’

“Ik ging een keer ’s ochtends de deur uit en mijn fiets bleek gestolen. Ik kocht een nieuwe. Een week later – ik reed op mijn nieuwe fiets door de stad – keek ik even naar beneden en op dat moment veranderde deze, in een oogopslag, in mijn oude barrel.”
Uitgaand van een waargebeurde anekdote laat goochelaar en filosoof Tilman Andris zien dat goochelaars een complex spel spelen met je waarneming en denkvermogen. Goochelaars ontrekken een deel van hun bewegingen aan je waarneming, laten je handelingen zien die nooit hebben plaatsgevonden en blijken misbruik te maken van de vertekeningen die optreden wanneer wij proberen de oorzaken van gebeurtenissen te achterhalen.

Eerdere versies van ‘Waarheden over bedrog’ vertoonde Tilman Andris tijdens verschillende Nachten van de Filosofie (o.a. in Felix Meritis, Amsterdam), in het Grand Theatre van Groningen, live voor de NTR vanuit Festival De Beschaving en aan bijna alle Nederlandse universiteiten.

Tijdsduur presentatie
Deze lezing kan naar wens 35, 45 of 60 minuten duren.

Talen
Nederlands, Engels, Duits

“Een enorm succes. Het publiek (waaronder vier Nobelprijs-winnaars) was laaiend enthousiast. Zijn act is niet alleen technisch heel knap, hij is ook heel onderhoudend en geestig op een hoog niveau. Ik kan goochelaar Tilman Andris bij elke organisator van een internationaal wetenschappelijk congres van harte aanbevelen.”

Professor dr. Peter Kes

congresorganisator, 25th International Conference on Low Temperature Physics

Over Tilman

Tilman Andris studeerde filosofie in Leiden en Oxford, maar besloot na zijn afstuderen om goochelaar te worden. In 2010 was zijn solo-optreden een van de hoogtepunten van het 'Circus der Gedachten' in Theater Carré. In 2013 gaf hij een TEDx-presentatie over vertrouwen, gezien vanuit het perspectief van de bedrieger. Tilman Andris vertoont goochelkunst op het podium en van dichtbij en treedt als spreker op met presentaties op het snijvlak van filosofie en bedrog.

Gedachtewisseling

Neem vrijblijvend contact met Tilman op!